Raspberry mazarin with tosca topping

rapsberry mazarin with tosca

This post contains adlinks from Bagaren och Kocken

Have you ever tried a mazarin? It’s the Mazarin day on Saturday in Sweden, so preparing for that. Traditionally they are made in portion sizes, but I like to make a big one. Easier and faster! And taste as good as the small ones.

I simple mazarin has the almond filing, but not the nuts on the top. I love the nut tosca on cakes and buns, and it’s perfect as a crunchy topping on this cake too. The raspberries just underneath the tosca topping adds so much flavour and goes really well with the nuts.

You can use any pan you have at home, around 23-24 cm. I love to use this tart/pie pan with removable bottom. So easy to take out the mazarin and perfect to serve in.

Try this mazarin recipe, and you will not try any other mazarin recipe. Don’t forget to follow me on Instagram to get updates on my delicious recipes!

Want more traditional Swedish recipes with almond paste? Try the classic semla!

Total time

1h 30 min

Prep time

40 min

Cook time

25 + 10 min

Yield

1 pan, 10 portions

Recipe for my best mazarin, the raspberry mazarin with tosca (Hallonmazarin med tosca)

Ingredients:

CRUST:
 • 100 g salted butter, chilled
 • 3 dl flour
 • 0.5 tsp baking powder
 • 2 tbsp sugar
 • 1 small egg
MAZARIN FILLING:
 • 250 g almond paste
 • 100 g salted butter, room temperature
 • 3 small eggs
 • 1 dl raspberries (I used frozen)
TOSCA TOPPING:
 • 75 g salted butter
 • 0.5 dl sugar
 • 0.5 dl light syrup
 • 0.5 dl whipping cream
 • 3 dl nuts (I used equal amount of hazelnuts, almonds and pistachios)

Instructions:

Crust:

Mix the butter with the dry ingredients until the dough is like crumbles. Add the egg and work together into a dough, but don’t overwork it. Let it chill in the fridge for 30 minutes.

Mazarin filling:

Preheat the oven to 175 degrees C. Make the filling while you are waiting for the dough. Grate the almond paste and mix with the soft butter until smooth. Add the eggs one by one and stir to a smooth batter.

Grease a pan (I use this one with removable bottom). Roll the dough out until it’s big enough to cover your pan (You can also press the dough out on the pan if you find it easier). Cover the pan with the dough and cut of the extra edges. Pour the filling into the crust and top with chopped berries. Bake for 25 minutes in the lower part of the oven.

Topping:

When 5-10 minutes left for the cake to come out, start making the topping. Lightly chop the nuts. Melt the butter in a saucepan. Add sugar, syrup and cream. Let boil while you are stirring until it becomes thicker, approx. 5 minutes. Add the nuts and mix until all nuts are covered in the caramel. Gently top the mazarin with the nut-tosca and put it back in the oven (upper part) for 10 minutes. Let rest for 10-20 minutes before you remove the mazarin from the pan. Let cool, and store in the fridge until fika time! Enjoy!

Don’t forget to follow me on Instagram for more delicious recipes! Click here or search for “fikawithm”.

Ingredienser:

PAJDEG:
 • 100 g saltat smör, kyld
 • 3 dl mjöl
 • 0.5 tsk bakpulver
 • 2 msk socker
 • 1 litet ägg
MAZARIN FYLLNING:
 • 250 g mandelmassa
 • 100 g saltat smör, rumstempererad
 • 3 små ägg
 • 1 dl hallon (Jag använder frysta)
GARNERING:
 • 75 g saltat smör
 • 0.5 dl socker
 • 0.5 dl ljus sirap
 • 0.5 dl vispgrädde
 • 3 dl nötter (Jag använder en jämn fördelning av hasselnötter, mandlar och pistasch)

Gör så här:

Pajdeg:

Blanda smöret med de torra ingredienserna tills degen blir smulig. Tillsätt ägget och arbeta tillsammans till en deg, men överarbeta den inte. Låt det stå i kylen i 30 minuter.

Mazarin fyllning:

Förvärm ugnen till 175 grader C. Gör fyllningen medan du väntar på degen. Riv mandelmassan och blanda med det mjuka smöret tills det blir jämnt. Tillsätt äggen en efter en och rör om till en slät smet.

Smörj en pajform (jag använder den här med avtagbar botten). Rulla ut degen tills den är tillräckligt stor för att täcka formen(Du kan också trycka ut degen i formen om du tycker det är lättare). Täck pajformen med degen och klipp av de extra kanterna. Häll fyllningen i skorpan och toppa med hackade bär. Baka i 25 minuter i den nedre delen av ugnen.

Garnering:

När det återstår 5-10 minuter för att kakan att komma ut, börja med garneringen. Hacka nötterna lätt. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap och grädde. Låt koka medan du rör om tills den tjocknar, ca. 5 minuter. Tillsätt nötterna och blanda tills alla nötter är täckta i karamellen. Häll försiktigt garneringen över mazarine och lägg tillbaka den i ugnen (övre delen) i 10 minuter. Låt vila i 10-20 minuter innan du tar ut mazarinen från pajformen. Låt svalna och förvara i kylen tills det är dags att fika! Njut av!

Glöm inte att följa mig på Instagram för fler härliga recept! Klicka här eller sök efter “fikawithm”.

Variation ideas for this fika

Skip the berries if you want more almond flavour. Or skip the topping if you want a simple mazarin. But this combination of berries and nuts is perfect!

Write a comment