Filled doughnuts / Fyllda munkar

fyllda munkar

Do you like doughnuts? Honestly, I have never liked store bought doughnuts. I have tried both the glazed ones and fille ones. But I promise you that home made are sooo much better! Newly fried, dipped in sugar and filled with your favourite filling. This time I filled some with Nutella, some with apple sauce and some with raspberry jam. I buy the fillings from the store, but you can of course use homemade filling too.

I dipped the jam and Nutella filled doughnuts in sugar and vanilla, and the apple filled in sugar and cinnamon.

Give it a try and let me know if you agree that these homemade are the best doughnuts you ever have tried.

You can fill these with pastry cream too, just like my vanilla buns with raspberry sugar.

Total time

3h

Prep time

40 min

Cook time

20 min

Yield

14 doughnuts

Recipe for the best filled doughnuts, with nutella, rapsberry jam or apple sauce (fyllda munkar)

Ingredients
DOUGH:
 • 50 g salted butter, room temperature
 • 25 g fresh yeast
 • 2 dl milk
 • 1 pinch of vanilla powder
 • 0.5 dl sugar
 • 1 pinch of salt
 • 3 egg yolks
 • 0.5 lemon, zest
 • 5.5-6 dl bread flour
 • 1 litre oil for deep frying
FILLINGS:
 • 2 dl raspberry jam OR
 • 2 dl apple sauce OR
 • 2 dl Nutella
TOPPING:
 • 1 dl sugar
 • 1 tbsp vanilla sugar (if you fill with jam or Nutella) OR
 • 1 tsp ground cinnamon (if you fill with apple sauce)
Instructions

Dough:

Crumble the yeast in a bowl. Heat milk together with vanilla powder until it is 37 degrees C. Pour the milk and vanilla mixture over the yeast and dissolve the yeast. Then stir in sugar, salt, lemon zest and egg yolks. Add the butter (soft but not melted)

Stir in most of the flour. Be careful not to pour everything at once. When the dough releases the edges, you don’t need to add more flour. Too much flour means dry buns. Work the dough for at least 10 minutes until you have a smooth and fine dough. Let it rise under a baking towel for 60 minutes.

Making of the doughnuts:

Sift some flour on a parchment paper. Divide the dough into approx. 14 pieces. Roll into small balls and place them on the parchment paper. Cover with a kitchen towel and let rise for 60 minutes. The flour will prevent the dough to stick to the paper.

Heat the oil to 180 degrees. Add 3-4 doughnuts to the oil and fry until dark golden coloured (approx. 1 min). Turn around and let it reach same colour. Take out and let rest on a paper towel.

Filling and topping:

Fill your desired filling to a piping bag with a thin tip. Press the thin tip into the doughnut and fill with approx. 1 table spoon. Repeat on all doughnuts.

Mix the sugar with either cinnamon or vanilla sugar. Dip the doughnut in the sugar mixture and cover all sides. Don’t wait too long for this step otherwise the sugar will not stick to the oily surface. Enjoy!

Ingredienser
DEG:
 • 50 g saltat smör, rumstempererat
 • 25 g färsk jäst
 • 2 dl mjölk
 • 1 nypa vaniljpulver
 • 0.5 dl socker
 • 1 nypa salt
 • 3 äggulor
 • 0.5 citronskal
 • 5.5-6 dl vetemjöl special
 • 1 liter olja för fritering
FYLLNING:
 • 2 dl hallonsylt eller
 • 2 dl äppelmos eller
 • 2 dl Nutella
TOPPING:
 • 1 dl socker
 • 1 msk vaniljsocker (om du fyllt med sylt eller nutella) eller
 • 1 tsk malen kanel (om du fyllt med äppelmos)
Gör så här

Deg:

Smula jästen i en skål. Värm mjölk tillsammans med vaniljpulver till 37 grader C. Häll blandningen över jästen och lös upp jästen. Rör sedan in socker, salt, citronskal och äggulor. Tillsätt smöret (mjukt men inte smält)

Rör i det mesta av mjölet. Var noga med att inte hälla allt på en gång. När degen släpper kanterna, behöver du inte tillsätta mer mjöl. För mycket mjöl gör bullarna torra. Arbeta degen i minst 10 minuter tills du har en jämn och fin deg. Låt den vila under en bakhandduk i 60 minuter.

Tillverkning av munkarna:

Strö lite mjöl på ett bakplåtspapper. Dela degen i ca. 14 bitar. Rulla till små bollar och lägg dem på bakplåtspapperet. Täck med en kökshandduk och låt vila i 60 minuter. Mjölet förhindrar att degen fastnar på papperet.

Värm oljan till 180 grader. Tillsätt 3-4 munkar i oljan och stek tills de är får en  mörk gyllene färg (ca 1 min). Vänd och låt andra sidan få samma färg. Ta ut munkarna och låt de vila på en pappershandduk.

Fyllning och toppning:

Fyll önskad fyllning i en spritspåse med en tunn spets. Pressa in den tunna spetsen i munken och fyll med ca. 1 matsked. Upprepa på alla munkar.

Blanda sockret med antingen kanel eller vaniljsocker. Doppa munken i sockerblandningen och täck över alla sidor. Vänta inte för länge med detta steg, annars fastnar inte sockret på den oljiga ytan. Njut av!

Variation ideas for this fika

Try with any filling you like, maybe pastry cream or blueberry jam?

Write a comment