Vanilla and nut tosca star

vanilla buns star

I made my very popular vanilla buns a few days ago and decided to make a star of half of the dough. I kept the same filling, but I changed the pearl sugar for a crunchy and caramelly nut topping. It’s called tosca in Sweden, but my tosca is made of almond, pistachio and hazelnut. It’s actually the same tosca I used on my mazarin few weeks ago.

The shape is the same as my saffron star, and you can find a video of me showing how to make the star shape. Just change to filling to sugar and vanilla instead of the white chocolate showed in the video. And don’t forget that this recipe will give you two stars.

Good luck and let me know if you like the recipe! And follow me on Instagram (Click here) for all the updates!

Total time

3h

Prep time

1h

Cook time

25+25 min

Yield

2 large stars, 24 portions

Recipe for my vanilla and nut star (vaniljkrans med tosca)

Ingredients
DOUGH:
 • 150 g salted butter, room temperature
 • 5 dl milk
 • 50 g fresh yeast
 • 1 dl sugar
 • 0.5 tsp salt
 • 14 dl (approx.) bread flour
FILLING:
 • 100 g salted butter, room temperature
 • 2 dl sugar
 • 6 tbsp vanilla sugar
TOPPING:
 • 75 g salted butter
 • 0.5 dl sugar
 • 0.5 dl light syrup
 • 0.5 dl whipping cream
 • 3 dl nuts (I used almond, pistachio and hazelnut, 1 dl each)
Instructions

Dough:

Crumble the yeast in a large bowl. Heat the milk in a saucepan to around 37 degrees C. Pour it over the yeast and add sugar and salt. Blend until the yeast is dissolved, and then add the soft butter.

Add most of the flour and mix. Work the dough smoothly, either in a machine or by hand. It should be smooth, but not too hard. Start with less flour and add just as much needed. You can always add more when you are rolling the dough. The dough is ready when it doesn’t stick to the bowl anymore but still is a bit sticky inside. Cover it with a towel and let it rise for about 40 minutes.

Shaping the star:

Line a tray with parchment paper. Watch my video on Instagram (click here) to see how to make the star shape. You need to divide the dough in two pieces, one for each star. Start making one of the stars by dividing the dough in three pieces. Then roll out every piece round and flat around 25 cm diameter. Place the first one on the parchment paper. Spread 25 g butter on the dough and sprinkle 0.5 dl sugar and 1.5 tbsp vanilla sugar. Cover with the second layer of dough and spread same amount of butter, sugar and vanilla sugar on it. Cover with the last layer of dough.

Place a 7-8 cm bowl in the middle and cut 16 slices towards this bowl. Twist two of these cut outs two times outwards and press together the ends. Cover the ends under the bread. Do the same thing with rest of the 14 cut outs, and you will have a nice star! Cover with a baking towel and let rise for 30 minutes. Shape the second part of the dough in the same way and use the second parchment paper.

Start making the nut tosca after 15 minutes. Preheat the oven to 175 degrees C.

Tosca:

Lightly chop the nuts. Melt the butter in a saucepan. Add sugar, syrup and cream. Let boil while you are stirring until it becomes thicker, approx. 5 minutes. Add the nuts and mix until all nuts are covered in the caramel.

Cover each star with half of the tosca. I covered the center and the outer edge of the star, but some of the tosca falled of the edges. If you want to keep all the nuts on the bread, keep them away form the outer edge. Mix an egg with a teaspoon of water and a pinch of salt (easier application) and brush rest of the star with it. Bake for 25 minutes in the lower middle part of the oven, until golden brown. Do the same thing with the second star. Eat and enjoy! A glass of cold milk is perfect to drink with this!

Don’t forget to follow me on Instagram (Click here) if you want all the updates!

Ingredienser
DEG:
 • 150 smör, rumstempererat
 • 5 dl mjölk
 • 50 g färsk jäst
 • 1 dl socker
 • 0.5 tsk salt
 • 14 dl (ca) vetemjöl special
FYLLNING:
 • 100 g smör
 • 2 dl socker
 • 6 msk vaniljsocker
TOPPING:
 • 75 g smör
 • 0.5 dl socker
 • 0.5 dl ljus sirap
 • 0.5 dl grädde
 • 3 dl nötter ( jag använde mandel, hasselnötter och pistage, 1 dl av varje)
Gör så här

Degen:

Smula jästen i en stor skål och värm mjölken till cirka 37 grader C. Häll den över jästen och tillsätt socker och salt. Blanda tills jästen är upplöst och tillsätt sedan det mjuka smöret.

Tillsätt det mesta av mjölet och blanda. Arbeta degen smidigt, antingen i en maskin eller för hand. Börja med mindre mjöl och tillsätt bara det som behövs. Täck den med en handduk och låt den jäsa i ca 40 minuter.

Forma stjärnan:

Klä två plåtar med bakplåtspapper. Titta på min video på Instagram (klicka här) för att se hur du gör stjärnformen. Du måste dela degen i två delar, en för varje stjärna. Börja göra en av stjärnorna genom att dela degen i tre delar. Kavla sedan varje del till en  25 cm diameter rund platta. Placera den första på bakplåtspappret. Bred ut 25 g smör på degen och strö 0,5 dl socker och 1,5 msk vaniljsocker. Täck med det andra lagret av deg och fördela samma mängd smör, socker och vaniljsocker på den. Täck med det sista lagret av deg.

Lägg en 7-8 cm skål i mitten och skär 16 snitt (jag använder pizzaslicer) mot denna skål. Vrid två av dessa degsnittar två gånger utåt och tryck ihop ändarna. Göm ändarna under brödet. Gör samma sak med resten av de 14 degsnittarna, och du kommer att ha en snygg stjärna framför dig! Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter. Forma den andra delen av degen på samma sätt och använd det andra bakplåtspappret.

Börja göra nöttoscan efter 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader C.

Tosca:

Hacka nötterna grovt. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap och grädde. Låt koka medan du rör om, tills det blir tjockare, ca 5 minuter. Tillsätt nötterna och blanda tills alla nötter är täckta av karamellen.

Täck varje stjärna med hälften av toscan. Jag täckte stjärnans mitt och ytterkant, men en del av toscan föll av kanterna. Om du vill behålla alla nötter på brödet, håll dem borta från ytterkanten. Blanda ett ägg med en tesked vatten och en nypa salt (enklare applicering) och pensla resten av stjärnan med det. Grädda i 25 minuter i nedre mittendelen av ugnen tills den är gyllenbrun. Gör samma sak med den andra stjärnan. Ät och njut! Gärna med ett glas kall mölk.

Följ mig gärna på Instagram (klicka här) för att inte missa några uppdateringar.

Variation ideas for this fika

Don’t like nuts? Just skip the topping or top with pearl sugar just like the classic buns.

Write a comment