Pistachio and raspberry buns / Pistage och hallonbullar

pistachio and raspberry buns

Want to try something else than Cinnamon buns? Try these delicious pistachio and raspberry buns! They are filled with a paste made of almond paste, pistachio and butter, and topped with raspberry sugar. Sounds yummy, right? The best thing is that the buns is not so sweet. Just right without getting too sugary.

I made these with sourdough, inspired by Kenny Jakobssons recipe. The only difference is that I use 1/3 of the cardamom. Cardamom is great in cinnamon buns, but in this recipe, I want to give mor space to the flavour’s pistachio and raspberry. You can also skip the cardamom, but I think it’s nice to have a small amount of it.

I am in a phase that I love to use my sourdough. But if you don’t want to use sourdough, you can just use the dough recipe of my cinnamon buns, and just change the filling and topping. Just take less cardamom.

Want more fun recipes? Try my vanilla buns or sunshine buns with raspberry sugar. And don’t forget to follow me on Instagram (Click here) for all the updates!

Total time

7 h (sourdough) or 2.5 h (yeast)

Prep time

45 min

Cook time

15-30 min

Yield

24 buns

Recipe for my delicious pistachio and raspberry buns made with sourdough (or with yeast)

Ingredients
Dough:
 • 250 g sourdough
 • 700 g flour
 • 350 g milk, luke warm
 • 1 egg
 • 100 g salted butter, room temperature
 • 110 g sugar
 • 10 g salt
 • 1 tsp cardamom (ground or use a mortar)
 • Or use my recipe with yeast (link below with the instructions). Just take less cardamom (1tsp)
FILLING:
 • 150 g butter, room temperature
 • 200 g almond paste (buy or make your own by mixing same amount of sugar and almonds)
 • 75 g pistachios (or same amount of pistachio cream/butter)
 • 2 tbsp vanilla sugar
TOPPING:
 • 25 g butter, melted
 • 0.5 dl sugar
 • 1.5 tbsp freeze dried raspberries, crushed in a mortar
Instructions

(Click here of you want to make the dough without sourdough. Follow the dough recipe, but just take less cardamom (total of 1 tsp). And then change the filling to this pistachio filling, and topping to this raspberry topping)

Mix sourdough, flour, milk and egg until an even dough. Let rest for 30 min. Add the butter (cut in small pieces), sugar, salt and cardamom. Mix until an even and fine dough. Cover and let rest for 2 hours.

Filling:

Add all pistachios to a blender and blend until it becomes a cream/butter. Mix the almond paste with the soft butter and add the pistachio cream and vanilla sugar. Mix until an even paste.

Shaping the buns:

Divide the dough into two pieces. Roll out one dough at a time into the shape of a rectangle (approx. 25×35 cm). Spread half of the filling on the rectangle. Make a roll of the rectangle. Cut 12 equal pieces and put them in the prepared muffins cases or a parchment paper. I used a metal frame and put all the buns close to each other (2 cm apart) and used the same tray for all 24 buns. If you don’t want them to stick to each other, use two trays.

Let rest for approx. 4 hours depending on the temperature. Preheat the oven to 200 degrees C. Bake on the second lowest rack of the oven until golden brown.

Let the buns rest for 30 minutes before you add the topping. Crush the rapsberries with a mortar and use a sieve to get the powder out of it. Mix the powder with the sugar. Melt the butter and brush the buns, and sprinkle (or dip) the buns with the pink sugar. Enjoy!

And follow me on Instagram (Click here) for all the updates!

Ingredienser
DEG:
 • 250 g surdeg
 • 700 g vetemjöl special
 • 350 g mjölk, ljummen
 • 1 ägg
 • 100 g smör, rumstempererat
 • 110 g socker
 • 10 g salt
 • 1 tsk kardemumma, malen eller mortlad
 • Eller använd mitt kanelbullerecept (länk nedan i instruktioner), men minska kardemumman till 1 tsk.
FYLLNING:
 • 150 g smör, rumstempererat
 • 200 g mandelmassa
 • 75 g pistage (eller motsvarande mängd pistagesmör/kräm)
 • 2 msk vaniljsocker
TOPPING:
 • 25g smör, smält
 • 0.75 dl socker
 • 1.5 msk frystorkade hallon, krossade
Gör så här

(Klicka här på om du vill göra degen utan surdeg. Följ degreceptet, men ta bara mindre kardemumma (totalt 1 tsk). Och ändra sedan fyllningen till denna pistaschfyllning och topping till denna hallontopping).

Blanda surdeg, mjöl, mjölk och ägg tills en jämn deg. Låt vila i 30 minuter. Tillsätt smöret (skär i små bitar), socker, salt och kardemumma. Blanda tills en jämn och fin deg. Täck och låt vila i 2 timmar.

Fyllning:

Mixa pistage i en blender/mixer tills den blir en kräm av det. Blanda mandelmassan med det mjuka smöret och tillsätt pistagekräm och vaniljsocker. Rör ihop till en jämn smet.

Forma bullarna:

Dela degen i två bitar. Kavla ut en deg i taget till  en rektangel (ca 25×35 cm). Fördela hälften av fyllningen på rektangeln. Rulla ihop och skär 12 lika stora bitar och lägg dem i muffinsformar eller på bakplåtspapper. Jag använde en metallram och placerade alla bullar nära varandra (2 cm från varandra) och använde samma plåt till alla 24 bullar. Om du inte vill att alla ska sitta ihop, använd två plåtar.

Låt jäsa i ca 4 timmar beroende på temperaturen. Förvärm ugnen till 200 grader C. Grädda näst lägst ner i ugnen tills de är gyllenbruna. Jag använder gärna bakstål, men även plåt går bra.

Låt bullarna vila i 30 minuter innan du täcker dem med topping. Krossa hallonen med en mortel och använd en sil för att få pulvret ur det. Blanda pulvret med sockret. Smält smöret och pensla bullarna och strö (eller doppa) på det rosa sockret.

Följ mig gärna på Instagram (klicka här) för att inte missa några uppdateringar.

Variation ideas for this fika

Change the raspberries for strawberries if you like strawberries more.

Write a comment