Swedish pancakes / Pannkakor

swedish pancakes

This post contains adlinks from Bagaren och Kocken

According to me, pancakes should be thin and with crispy edges. Of course not when it comes to American pancakes, but Swedish pancakes are best like that. I have tried many recipes, and this is the best I have tried. This is my go-to recipe the last decade, and the pancakes comes out perfect every time! I love to eat them with strawberry jam and whipped cream, but sometimes I eat them with Nutella and banana. What’s your favourite combo? Let me know and I will give it a try next time!

Try this recipe next time you are having a brunch or want a delicious fika with your children. Swedish cinnamon buns are also popular when it comes to fika with kids, so try that too.

Want all my updates? Follow me on Instagram (Click here).

Total time

40-60 min

Prep time

5 min

Cook time

30 min

Yield

approx. 15 pancakes

Recipe for my super thin Swedish pancakes (tunna pannkakor)

Ingredients
 • 2.5 dl flour
 • 0.5 tsp salt
 • 1 pinch of vanilla powder (optional)
 • 6 dl milk
 • 3 eggs
 • 1 tbsp salted butter
 • Butter for the pan
Instructions

Mix the flour, salt and vanilla with half of the milk. When it’s a smooth batter, add rest of the milk. Mix it smooth again and then add the eggs. Whisk well. Melt the butter and mix into the batter. Let rest for 15-20 min.

Heat up 1/4 tsp butter in your pan and let it become hot. Remove the pan from the heat and add just as much batter as needed to make a super thin layer (approx 0.75 dl depending on pan size). Start with less and add more if you need to cover a spot. Put the pan back on het an let it becom dark golden brown. Turn the pancake and let it get crispy and brown too. Remove from pan to a serving plate. Like my cake stand on my photo? You can find it here.

Add 1/4 tsp butter again and repeat with all of the pancakes. If you don’t eat them right away, put them in a baking pan (folded and separated) and heat up a few minutes in the oven (200 degrees C) just before eating. They will become even more crispy! Enjoy!

Dont forget to follow me on Instagram (Click here) for all the updates!

Ingredienser
 • 2.5 dl vetemjöl
 • 0.5 tsk salt
 • 1 krm vaniljpulver (valfritt)
 • 6 dl mjölk
 • 3 ägg
 • 1 msk smör
 • Smör att steka i
Gör så här

Blanda mjöl, salt och vanilj med hälften av mjölken. När det är en slät smet, tillsätt resten av mjölken. Blanda den slät igen och tillsätt sedan äggen. Vispa ordentligt. Smält smöret och blanda i smeten. Låt vila i 15-20 min.

Värm upp 1/4 tsk smör i pannan och låt pannan bli varm. Ta bort pannan från värmen och häll i så mycket smet som behövs för att göra ett supertunt lager (ca 0,75 dl beroende på pannans storlek). Börja med mindre och häll på mer om du behöver täcka upp någonstans. Sätt tillbaka pannan och stek gyllenbrun. Vänd pannkakan och låt den bli krispig och brun även där. Flytta över från pannan till ett serveringsfat. Tycker du om mitt kakfat på fotot? Du hittar den här (reklamlänk)

Tillsätt 1/4 tsk smör igen och upprepa samma procedur. Om du inte äter dem direkt, lägg dem i en ugnsform (vikta och separerade) och värm upp några minuter i ugnen (200 grader C) strax innan du äter. De kommer att bli ännu krispigare!

Följ mig gärna på Instagram (klicka här) för att inte missa några uppdateringar.

Variation ideas for this fika

The vanilla is not needed, but adds some extra flavour. You can add any flavour you like, maybe cinnamon? And serve with jam, Nutella, lemon curd, fruit, berries or cream. Maybe make a layer cake of pancakes?

Write a comment