Chocolate cake with strawberry filling and pistachio buttercream / Pistage och jordgubbstårta

Pistage och jordgubbstårta

This post contains adlinks from Bagaren och Kocken

I don’t make layer cakes every week, but last week’s Easter cake was so much fun so I decided to make one more. This one has summery flavours too: Fudgy chocolate cake layered with strawberry crem cheese filling and covered with pistachio swiss meringue buttercream. A heavenly combination. And the best thing is the buttercream! I am not a big fan of buttercreams, but this one with homemade pistachio butter is so good that I can eat it with a spoon right from the jar. If you don’t have a blender and can make the pistachio butter yourself, you can buy it from some stores.

When layering the cake, I strongly recommend to use a cake ring to support the cake after filling it. It stabilises the cake and makes sure that a high cake keeps the shape.

I prefer to bake the chocolate cakes, make the filling, and fill the cake the night before I want the cake ready. The next day  I make the meringue buttercream and cover the cake with it. You can of course make everything the same day. Let the cake chill for a few hours after filling it with the strawberry filling.

Want more layer cakes recipes? Try my nutella chocolate layer cake or my layered carrot cake!

Don forget to follow me on Instagram (Click here) for all the updates!

Total time

2.5 - 3 h + chill time

Prep time

2 - 2.5h

Cook time

30 - 40 min

Yield

1 four layer cake, 15-18 cm, 16-20 portions

Recipe for the fudgy chocolate cake with strawberry and pistachio. (Pistage och jordgubbstårta)

Ingredients
CAKE BATTER:
 • 3 dl flour
 • 3.5 dl sugar
 • 2 dl cocoa powder
 • 1 tsp baking powder
 • 1 tsp baking soda
 • 0,6 dl natural tasting oil
 • 1,75 dl milk
 • 1 tbsp white wine vinegar
 • 2 dl light coffee
 • 2 eggs
STRAWBERRY FILLING:
 • 250 g strawberries (I used frozen)
 • 2 tbsp water
 • 2 tsp lemon juice
 • 0.5 tsp agar agar powder (can be substituted by 1 tsp gelatin powder, can also be skipped but cook for longer time until thick)
 • 2 dl whipping cream
 • 300 g cream cheese, I use philadelphia
 • 2 dl icing sugar
 • 1 pinch of vanilla powder (optional)
PISTACHIO MERINGUE BUTTERCREAM:
 • 6 egg whites
 • 3.75 dl sugar
 • 350 g butter, soft but cooler than room temperature
 • Pistachio butter made of 80 g pistachios (or buy)
 • 1/4 tsp vanilla extract (optional)
 • salt to taste (optional)
 • Chopped pistachios for topping (optional)
Instructions

Chocolate cakes:

Preheat the oven to 180 degrees C. Grease and flour four round baking pans (15-18 cm) and place some parchment paper in the bottom of each pan. I made four thin cakes but if you want, you can make three thicker. You can also use three larger pans to make thinner cakes, but the final result will not be a high cake like this.

Mix all the dry ingredients together in a large bowl. Mix the vinegar with the milk. Add all remaining ingredients (milk too) to the dry ingredients and whisk together. Pour the batter into the baking pans and try to distribute them evenly. I like to weigh the pans with batter to be sure to get equal thick layers.

Bake in the middle of the oven for about 20-25 minutes. Try with a toothpick to see if it comes out dry.

Remove the cakes from the oven and let them cool a few minutes before taking them out from the pans. Let cool completely before putting together the layers.

Filling:

In a saucepan add the strawberries, lemon juice and water. Let boil until the strawberries are soft. Use a handblender to blend the berries and make it to a strawberry sauce. Put the sauce back on medium heat and mix in the agar agar powder (easier if you mix it out with a teaspoon of cold water beforw adding to the berries). Keep stirring and let boil (active boiling) for 3 minutes. Remove from heat and let cool in room temperature.

Whip the whipping cream until thick.

Whip together the cream cheese, icing sugar and vanilla. Add  the raspberry sauce (should not be hot anymore, but lukewarm is good), and whip together fast. Add the whipped cream and quickly fold it together with a spatula.

Filling the cake:

If the cake layers are uneven, you can cut of the top to make them flat.

I recommend you to use a cake ring to support the cake, but you can also make without. Spread a 1 – 1,5 cm thick layer of the strawberry filling on the first cake. Add the second layer of cake and do the same thing.  Add the third layer of cake and repeat same procedure. Top with the fourth layer of cake and cover with plastic wrap. Store in the fridge for at least 2 hours, or overnight.

Meringue buttercream:

Take the butter out from the fridge and cut into 1.5 cm large cubes.

Whisk together egg whites and sugar. Boil some water and place the bowl with egg and sugar on top of the saucepan. Do not touch the water with the bowl, and keep the water simmering.

Keep stirring until the sugar is dissolved (70 degrees C). Remove the bowl from the water and whisk with an electric mixer until stiff peaks forms. Add  butter one cube at a time and mix with a paddle attachment (whisk if not paddle is available, but the paddle will give you less air bubbles). When the buttercream is smooth and nice, you can beat it quickly with a whisk again if needed. Don’t worry if it looks thick, runny, or curdly while you are making it. It will look perfect when you are done with it. If too runny, let chill for 20 minutes in fridge, and whisk again. Of too thick, let it warm up in room temperature.

When the buttercream is nice and smooth, add the pistachio butter. You make the butter by mixing the pistachios in a blender for about 10 minues. If you buy the butter, you will need around 3 tablespoons, but add less and taste, and add more until you get the perfect taste and colour. Add salt and some vanilla if you like too.

Cover the cake in the buttercream. I like to make a thin layer, put back in the fridge and then cover with the desired amount. That keeps the cake crumbs away from the outer layer. Decorate the cake as you want (I topped with some chopped pistachios). Store in the fridge.

Enjoy your cake and your nice work! And follow me on Instagram (Click here) for all the updates!

Ingredienser
TÅRTBOTTEN:
 • 3 dl vetemjöl
 • 3.5 dl socker
 • 2 dl kakao
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk bikarbonat
 • 0.6 dl neutral olja (jag använder rapsolja)
 • 1.75 dl mjölk
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • 2 dl svag kaffe, helst sval
 • 2 ägg
JORDGUBBSFYLLNING:
 • 250 g jordgubbar (jag använder frysta)
 • 2 msk vatten
 • 2 tsk citron
 • 0.5 tsk agar agar (kan bytas ut mot 1 tsk gelatinpulver, eller uteslutas med då måste såsen kokas tjock.
 • 2 d grädde
 • 300 g Philadelphiaost eller motsvarande
 • 2 dl florsocker
 • 1 kryddmått vaniljpulver (valfritt)
MARÄNGSMÖRKRÄM
 • 6 äggvitor
 • 3.75 dl socker
 • 350 g osaltat smör, halvmjukt, men inte riktigt rumstempererat
 • Pistagekräm gjord på 80 g pistage (eller använd köpt)
 • 1/4 tsk vaniljextrakt (valfritt)
 • Salt efter smak
 • Hackad pistage eller annan valfri dekoration
Gör så här

Chokladbotten:

Sätt ugnen på 180 grader C. Smörj och mjöla fyra runda bakformar (15-18 cm) och lägg lite bakplåtspapper i botten av varje form. Jag har bakat fyra tunna bottnar, men om du vill kan du göra tre tjockare. Du kan också använda tre större formar för att göra tunnare bottnar, men slutresultatet blir inte en lika hög tårta som denna.

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål. Blanda vinägern med mjölken och vispa in i de torra ingredienserna tillsammans med oljan. Tillsätt alla återstående ingredienser till det torra, och vispa ihop. Häll smeten i bakformarna och försök att fördela jämnt. Jag gillar att väga formarna med smet för att vara säker på att få lika tjocka lager.

Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Prova med en tandpetare för att se om de är färdiga.

Ta ut bottnarna från ugnen och låt dem svalna några minuter innan du tar ut dem ur formarna. Låt svalna helt innan du sätter ihop tårtan.

Fyllning:

Tillsätt jordgubbar, citronsaft och vatten i en kastrull. Låt koka tills det blir en sås. Mixa med en handmixer till en slät sås. Lägg tillbaka såsen på medelvärme och blanda i agar agar-pulvret (lättare om du löser upp det i en tesked vatten först). Fortsätt att röra om och låt koka (aktiv kokning) i 3 minuter. Ta bort från värmen och låt svalna i rumstemperatur.

Vispa vispgrädden hårt. Vispa ihop philadelphiaost, florsocker och ev. vanilj. Tillsätt jordgubbssås (ska inte vara varm längre, men ljummet är bra) och vispa ihop snabbt. Tillsätt vispgrädde och rör den snabbt tillsammans med en slev/slickepott.

Fylla tårtan:

Om bottnarna är ojämna kan du skära av toppen för att göra dem raka.

Jag rekommenderar att du använder en tårtring (reklamlänk) för att stödja tårtan, men du kan också göra den utan. Bred ut ett 1 – 1,5 cm tjockt lager jordgubbsfyllning ( max 1/3 av allt) på den första tårtbotten. Lägg på det andra lagret av kaka och gör samma sak med fyllningen.  Lägg på det tredje lagret av kaka och upprepa samma procedur. Toppa med det fjärde lagret av kaka och täck med plastfolie. Förvara i kylskåpet i minst 2 timmar eller över natten.

Marängsmörkräm:

Ta ut smöret ur kylskåpet och skär i 1,5 cm stora kuber.

Vispa ihop äggvitor och socker. Koka lite vatten och placera skålen med ägg och socker ovanpå kastrullen. Rör inte vattnet med skålen och låt vattnet sjuda.

Fortsätt att röra i ägget tills sockret är upplöst (70 grader C). Ta bort skålen från vattnet och vispa med en elektrisk visp tills en fast maräng bildas (ca 15-20 min). Tillsätt smör en kub i taget och blanda med en flatblandarea (vispa om inte flatblandare finns, men du kommer att få en del luftbubblor). Fortsätt att blanda. När smörkrämen är slät och fin kan du vispa den snabbt med en visp igen om det behövs. Oroa dig inte om den ser tjock, rinnande eller grynig ut medan du gör det. Det kommer att se perfekt ut när du är klar med det. Om den är för rinnande, låt svalna i 20 minuter i kylskåp och vispa igen. Är den för tjock, låt det värmas upp i rumstemperatur.

När smörkrämen är fin och slät, tillsätt pistagekrämen. Du gör krämen genom att köra pistage i en mixer i ca 10 minuter. Använder du köpt så ska du använda ca 3 matskedar. Börja med 2 matskedar och ta mer om det behövs tills du för önskad smak och färg. Tillsätt salt och lite vanilj om du tycker att det behövs.

Täck den kylda tårtan med smörkrämen. Jag tycker om att täcka med tunt lager först, lägga in i kylen, och sedan täcka med önskad mängd kräm. Då slipper du smulor som syns på ytan. Dekorera med hackad pistage om så önskas. Förvara i kylen. Ät och njut av den vackra tårtan du har skapat!

Följ mig gärna på Instagram (klicka här) för att inte missa några uppdateringar.

Variation ideas for this fika

Don’t like meringue buttercream? Make your favourite cream you like to cover your cake with, and add pistachio butter.

Write a comment